Google bookmark

Olimpiai kiállítás a Hegyvidéken...


Schmitt Pál, a MOB elnöke és Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere

Néhány lelkes - magát megnevezni nem kívánó - sportember összeállítása szerint a Főváros XII. kerületében, a Hegyvidéken közel hetven olimpiai bajnok, érmes helyezett, résztvevő él.
Kissné Baumann Gizella, a Szabadidő Központ igazgatója pedig a pekingi olimpiai játékok közeledtével kiállítás szervezését javasolta. Ennek keretében a Hegyvidéken élő olimpikonok emléktárgyait, egykori tudósításokat, fotókat, állítottak ki, az egyes olimpiák emlékezetes plakátjai alatt.  A kiállítás hűen idézte fel a nyári olimpiai játékok történetét.

A kiállítást Pokorni Zoltán polgármester nyitotta meg. Rövid beszédében kiemelte, hogy a négy évenként ismétlődő olimpiai játékok legjobbjait, résztvevőit, azért tiszteljük, mert az adott versenyen képesek voltak önmaguk legyőzésére, s kiváló eredményeikkel öregbítették hazánk jó hírét. Végezetül köszönetet mondott a hegyvidéki kerületben élő olimpikonoknak, a kiállítás anyagához való hozzájárulásért és nem utolsó sorban a megnyitón való részvételért. 

A MOB nevében Nagy Zsigmond jogi és nemzetközi igazgató mondott köszönetet a kiállítás megszervezéséért, és kiemelte, hogy az olimpiai játékok napjainkra a világ kiemelkedő sport- és kulturális eseményeivé fejlődtek, s egyben a megértést, a szolidaritást, a békét erősítik.

Olimpiai bajnokok és érmesek a polgármesterrel (balról) Ihász Kálmán, Rudasné Antal Márta, Kulcsár Gergely, Sákovicsné Dömölky Lidia, Pokorni Zoltán és Varga János

A hegyvidéki kerületben élő olimpiai bajnokok közül Fenyvesi Csaba, Sákovicsné Dömölky Lídia, Ihász Kálmán, Varga János is jelen volt. Több érmes helyezett, mint Antal Márta és Kulcsár Gergely is elfogadta a meghívást, de ott volt az atléta Gécsek Tibor és Szalma László, a teniszező Noszály Sándor, a vízilabdázó Holop Miklós,. a kosárlabdás Halász János és jóleső érzéssel fogadta a hetvenedik születésnapja alkalmából kapott gratulációkat Raffa György, az 1964-es téli olimpián szerepelt jégkorong-válogatott kapitánya, a Ferencváros egykori kiváló játékosa is.

Ott voltak a Detre- fivérek, az 1980-as olimpia harmadik helyen végzett vitorlázók is. Szabolcs érthető örömmel újságolta a régi barátoknak, hogy Diana lánya sikerrel vette a kvalifikációs versenyek akadályait és augusztusban az olimpiai szörfös mezőny egyik résztvevője lesz.

A kiállítás megnyitója egyben arra is alkalmat adott, hogy egykori sporttársak ismét találkozzanak, felelevenítsék egykori élményeiket.
Ezekbe a beszélgetésekbe – a más irányú elfoglaltsága miatt később érkezett – Schmitt Pál, a MOB elnöke is bekapcsolódott, hiszen midig nagy örömére  szolgál, ha bajnoktársaival, olimpikonokkal találkozhat.

forrás: MOB honlapja