Google bookmark

75 iskola kapott összesen 15 millió forint értékű sportszert

Összesen 15 millió forint értékű sportszercsomagot adományozott az egyik hazai energiaszolgáltató 75 magyar oktatási intézménynek. Az egyenként kétszázezer forintos labdarúgó sportszercsomagokat az általános iskolák képviselői a vállalat igazgatóságától és neves magyar olimpikonoktól vehették át december 6-án, a Magyar Sportok Házában. A kiírásra az országból több mint 700 pályázat érkezett.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) támogatásával indított sportszerpályázatra beérkezett pályaműveket egy hattagú szakmai zsűri bírálta, melynek tagjai között szerepelt Ihász Kálmán olimpiai bajnok labdarúgó, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, Gelei József olimpiai bajnok labdarúgó, a Magyar Gyermeklabdarúgó Szövetség nagykövete, valamint Fábián László, olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának alelnöke, a Speciális Olimpiai Bizottság alelnöke. Az anyagok véleményezésében részt vett az OKM sport szakreferense, valamint a Magyar Diáklabdarúgó Szövetség és a támogatást felajánló vállalat egy-egy szakembere is.

"A társadalom iránti felelősségvállalásunk központjában a következő generáció képviselői , a gyerekek állnak, mint a jövő, a fenntartható fejlődés letéteményesei " – hangoztatta beszédében Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária ZRT. vezérigazgatója (a képen).  
" A pályázat meghirdetésével  szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél több gyerekben kialakuljon a valaha oly nagyhírű magyar foci iránti kedv, elkötelezettség."

Konrad Kreuzer – mint derék német polgár -  érthetően szívesen emlékezett vissza az 1954-es labdarugó világbajnokság döntő mérkőzésére, a német-magyar találkozóra, de egyben annak a reményének adott kifejezést, miszerint  ez a pályázat hozzájárul ahhoz, hogy az egyes iskolákban fejlődjön a labdarúgás és minél több magyar fiatal élhessen át olyan sikereket, emelkedjen a világ legjobbjai közé, mint Puskás és társai.
December 6, Mikulás napja,-  s amint mondta - remek alkalom, hogy a pályázat nyertesei átvehessék a megérdemelt ajándékokat. De azt is hozzátette, kellemes  meglepetés  volt  hogy 724 iskola adta be pályázatát, s ez az érdeklődés  arra ösztönzi az E.ON vállalatcsoportot, hogy a jövő évben is folytassa a kezdeményezést.

A pályázat lebonyolításával megbízott Médiasprint vezetője, Fábián László olimpiai bajnok beszélt az értékelésről, a zsűri munkájáról,  amelyben a Magyar Diáksport Szövetség, az Oktatási minisztérium és az E.ON képviselői mellett Gelei József és Ihász Kálmán labdarúgó olimpiai bajnokok is részt vettek s bizony  nagyon nehezen tudták kiválasztani a végül is nyertes 75 pályázót.

A bíráló bizottság vezetője, Gelei József  személyes emlékét is felelevenítette: 
" Annak idején fiatal iskolásként nem tartoztam a jó tanulók közé. Akkori osztályfőnököm, egyben testnevelő tanárom Lakat Károly volt.  Jó szemmel meglátta, hogy jó érzékem van a labdához. Szüleimnek is azt tanácsolta, nem biztos, hogy minden gyereknek orvosnak, vagy mérnöknek kellene lennie. Szorgalommal, kitartással a gyengébb képességű gyerekek is sokra vihetik. Később  a szertárban, ismételten szorgalomra biztató  lelki beszéddel bocsájtott útnak. Ezt a beszélgetést a mai napig nem felejtem el, hiszen  Lakat tanár úr lett az edzőm, s Tokióban, olimpiai bajnokságom idején szövetségi kapitány volt… ."
Mindez, amint Gelei József hangoztatta a testnevelő tanárok felelőségét, nevelő munkáját elengedhetetlen voltát és fontosságát támasztják alá.

Az okleveleket átadták: (balról) Molnár Zoltán, Fábián László, Gelei József, Konrad Kreuzer, Ihász Kálmán

Az ünnepség befejezéseként Konrad Kreuzer, Gelei József és Ihász Kálmán olimpiai bajnok labdarugók, Molnár Zoltán a MOB főtitkára és Fábián László öttusa olimpiai bajnok osztotta ki   a nyertes 75 iskola képviselőjének  az  okleveleket, s a sportszereket.

A 19 megye több települése, megyénként 3-4 iskola került a díjazottak  közé. 
A teljesség igénye nélkül olyan  nagyobb városok, mint Budapest, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely, Sopron, Szolnok, Kaposvár, Veszprém mellett kisebb települések, községek, falvak intézményei, mint  Bölcske, Dunabogdány, Bodaszőlő, Tiszabura, Söjtör, Magyarszórád  is szerepelt  a jutalmazattok között.

A kistarcsai Kölcsey Ferenc Általános iskolát  Kovács Kálmán, a volt válogatott labdarúgóból lett testnevelő képviselte, s örömmel nyilatkozott:  
" A mi gyerekeink is  szeretnek focizni. . Eddig 4-5 labdával végeztük az edzéseket. Az  ajándékcsomagban most átvett  labdák és a hasznos felszerelések  segítenek bennünket.  Nagyon köszönjük ezt az E.ON-nak".