Google bookmark

A 100 éves születésnaphoz méltó gálával ünnepelt a Vasas család (03.17)

Centenáriumi gálával ünnepelte alapításának 100. évfordulóját a Vasas Sport Club.


Kövér László, Balogh Gábor és Markovits László

Már a nyitány is családias volt, hiszen Markovits László, ügyvezető elnök a bejárat előtt személyesen köszöntötte az érkezőket, bírta erővel, pedig több,mint kilencszáz egykori és mai Vasas sportolóval, vezetővel és a meghívott vendégekkel fogott kezet. Az előcsarnokban a több,mint egy éves munkával szervezett Vasas kiállítás képei, ereklyéi körül régen látott sportolók találkoztak, beszélgettek.
A kérdés sűrűn ismétlődött: „Emlékszel még ?

A sportcsarnok küzdőterén tiz személyes, terített asztalok várták a vendégeket, a meghívottak és  egyes sportágak képviselői csoportosítva egy-egy asztalnál helyezték el.

A Vasas a magyar örökség része – jelentette ki Kövér  László

A Himnuszt együtt énekeltük és a nemzeti dal megadta az ünnepi hangulatot… „Himnusz… Emelkedett légkör… Teltház !
Együttesen jelenti, hogy méltóan ünnepeljük a Vasas család százéves születésnapját – hangoztatta Markovits László rövid köszöntőjében, majd felkérte Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét ünnepi beszéde megtartására.

A parlament olykor nyersen fogalmazó elnöke ezúttal is hű maradt önmagához. Egyértelműen, határozottan  kijelentette, hogy a sport támogatása az állam feladata, legfőképpen azért, hogy minden fiatal számára biztosítson sportolási lehetőséget, az ország minden polgárát ösztönözze egészséges életmódra. Az  arra rátermett, tehetséges fiatalokat pedig segítse képességeik kibontakoztatásában, hogy kiváló versenyzőkké, bajnokká válva szerezzenek dicsőséget a hazának, örvendeztessék meg az értük szurkoló sportkedvelőket.

Nagy tetszéssel fogadott mély röptű, gondolatai után arról is beszélt, hogy a Mészöly, Farkas,Ihász  nevével fémjelzett piros-kék labdarugó csapat mérkőzéseit, játékát, nézve lett igazi Vasas  szurkolók egyike, s büszke arra, hogy a nagy Vasas családhoz tartozik.
Beszédét így fejezte be:
A Vasas család a magyar örökség része, arassanak az első száz évhez hasonló sikereket az újabb száz esztendő során is.

A Vasas példát mutat – hangozatta Borkai Zsolt 


Az ünnepi hangulatban Borkai Zsolt, a MOB elnöke méltatta a Vasas család értékeit. Hangozatta, hogy a Vasas rengeteg igazi példaképül szolgáló sportemberrel, legendával ajándékozta meg Magyarországot.
A 44 olimpiai, 40 világbajnoki és 39 Európa-bajnoki címet, számtalan magyar bajnokságot   köszönhetünk a Vasas sportolóinak. Büszkék vagyunk az eredményekre, amelyek követendő példát állítanak a fiatalok elé, rendszeres sportolásra ösztönzik őket,  s az egészséges életmód a nemes célok eléréséhez is segítséget nyújt. De arról is beszélt, hogy a VASAS Sport Club olimpiai eszme iránti elkötelezettsége mértékadó más sportklubok számára is. A jelenleg működő 17 szakosztály most is a sportsikerek éllovasa. Mint mondta büszkén tekint a Vasas utánpótlás nevelő munkájáéra, a múlt  hagyományai  tisztelve  a jövőt.

Befejezésként köszönetet mondott a sportolóknak,vezetőknek és további, a következő száz érve is hasonló sikereket kívánt.
Majd átnyújtotta a magyar olimpiai mozgalom legmagasabb kitüntetését a MOB ÉRDEMÉRMET, amelyet  Markovits László és Fördös László tiszteletbeli elnök  vett át..



Vasas bélyeg, Vasas film, Vasas  induló

Üzenetek, köszöntő beszédek követék egymást. Felolvasták Orbán Viktor kormányfő üzenetét, majd Tóth József . XIII.kerület polgármestere, Berzi Sándor az MLSZ alelnöke, Mesterházy Attila, a SOSZ elnöke   méltatta a nagy múltú egyesületet.
A beszédek közben tíz perces részletekben láthattuk a két hatalmas kivetítőn a Vasas történetét, a nagy egyéniségeit felidéző, derűs történetekkel színesített  igazán színvonalas filmösszeállítást,amely   Dobor Dezső ismert televíziós riporter munkáját dicséri. Közben az előételt is felszolgálták, majd finom falatokban és zamatos nedűkben sem volt hiány.

A 100. évforduló alkalmából a Magyar Posta a centenáriumi gála helyszínén hozta forgalomba azt a bélyeget, amely erre az alkalomra készült.
Az első bélyegeket Schmidt Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója, Markovits László és Czene Attila államtitkár látta el első napi bélyegzéssel.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke is átvehetett egy első napi Vasas bélyeget

Köszöntötték a XIII. és a III. kerület polgármesteré, a támogatókat, az egyesület volt elnökeit, majd Vasas Díjátadásra került sor.

(balról): Hegedűs Csaba, Steinmetz Ádám, Kenéz György, Ihász Kálmán, Vári Attila (takarva), Kövér László, Varga Zsolt, Menczel Iván, Faragó Tamás, Szentmihályi Antal (takarva), Köteles Erzsébet, Markovits László, Gedó György

Azon olimpiai bajnokok, akik legalább öt évig sportoltak az egyesület színeiben, Köteles Erzsébet, Hegedűs Csaba, Gedó György, Ihász Kálmán, Szentmihályi Antal, Menczel Iván, Kenéz György, Faragó Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Varga Zsolt és az ünnepségtől távol maradó Korondi Margit, Németh Miklós, Gyarmati Olga, Gedővári Imre kapott Vasas Díjat.

Markovits László, Angyal Éva, Gódorné Nagy Mariann, Sterbinszky Amália, Kövér László, Őriné Győrvári Gyöngyi

Elismerésben részesültek az egyesület világválogatott kézilabdázó női és labdarúgói, továbbá a klubot 50 illetve 25 éve hűségesen szolgáló sportolók és vezetők.


Az est végén videó felvételről az egyesület bajnokai, sportolói énekelték el a Vasas indulót, majd a születésnapi Vasas torta, tűzijáték búcsúztatta a résztvevőket, a bensőséges hangulatú elismerésre méltóan megrendezett születésnapi gála vendégeit, a Vasas családot.

Forrás: A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja, VASAS SC honlapja, (Fotók: Doba István, Zádor Péter)