Google bookmark


Schmitt Pál, Konrád János, a vendéglátó  Garamvári Vencel és felesége

A meghívottként érkezett Schmitt Pál a Köztársaság elnöke közvetlen, szívből jövő baráti szavakkal köszöntötte a jelenlévő olimpiai bajnokokat, kiváló sportembereket. Figyelemre méltó hasonlattal mondta el, hogy a 160 magyar olimpiai bajnokságot kivívott sportemberek egyike, akit egyedül ért az a megtiszteltetés, hogy köztársasági elnökké választották.
Ezzel egy időben a 208 állam első számú vezetőinek, elnökeinek egyike, de az egyetlen olimpiai bajnok.

Erről nem feledkezik el, és a bajnokok közé tartozónak érzi magát. Ez úton is köszönetet mondott azért a szolidaritásért, támogatásért, amellyel bajnok társai  annak idején kiálltak mellette, amikor őt a MOB elnökeként indokolatlan, méltatlan támadások érték.

Arról is beszélt, hogy a sportra jobb napok várnak. A kormány stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, első sorban azért, hogy a fiatalok minél nagyobb számban mozogjanak, sportoljanak, egészséges életmódot kövessenek. S az országban emelkedjen, közelítse  az EU-s átlagot  a rendszeresen sportolók aránya.

De arra is felhívta a figyelmet, hogy a sport vezetése jó kezekben, olimpiai bajnokok kezében van. Az államtitkárságot Czene Attila, olimpiai bajnok úszó vezeti.  A Magyar Olimpiai  Bizottság elnöke  pedig  Borkai Zsolt tornász aranyérmes. Utódának baráti szavakkal kívánt eredményes, jó munkát.

Befejezésül az elmúlt találkozó óta elhunyt olimpiai bajnokokra és néhány kiváló sportemberre emlékezett,, s a megjelentek Polyák Imre, Móna István, Kovácsi Aladár és Varga Zoltán, valamint Berczik Zoltán és Simon János emlékének egy perces néma felállással áldoztak.

A házigazda Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázó örömének adott kifejezést, hogy erre az ötödik találkozóra is csaknem valamennyi meghívott eljött. Külön köszöntötte Kónya Imrét, az Olimpiai Bajnokok Klubja tiszteletbeli tagját, akinek javaslatára annak idején a Parlament egyhangúlag fogadta el az olimpiai járadékot, ami örömteli módon változtatta meg az érmesek életét. Köszönetet mondott a támogatóknak, a Magyar Építő Zrt, és a Herosz Építőipari Zrt tulajdonosainak valamit  a Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosának, az egykori műugró, Garamvári Vencelnek.


Schmitt Pál köszöntötte a megjelenteket (jobbra) Konrád János (balra) Vad Dezső és Szabolcs Attila, Budafok polgármestere

Ünnepélyes pillanatok következtek, Borkai Zsolt köszöntötte a kerek születésnapjukat a napokban ünnepelt, illetve ünneplő olimpiai bajnokokat.

Borkai Zsolt, Dömötör Zoltán, az ünnepelt Sákovicsné,Dömölky Lidia és Vad Dezső

Így Sákovicsné Dömölky Lídia tőrvívót, aki március 9-én ünnepli 75., Ihász Kálmán labdarúgót, aki március 6-án érkezik 70. születésnapjához, és Felkai László vízilabdázót, aki március 1-jén töltötte be 70. életévét. Borkai Zsolt jókívánságaihoz Dömötör Zoltán az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke is csatlakozott.

Borkai Zsolt, Dömötör Zoltán, és  a másik ünnepelt Ihász Kálmán

Szabolcs Attila Budafok polgármestere pedig,  mint elmondta, büszke arra, hogy a bajnokok rendszeresen a kerületben találkoznak, s arra kérte a megjelenteket, hogy az előcsarnokban lássák el kézjegyükkel a két és fél éve elhunyt Kolonics György kenus olimpiai bajnok lapátját, amely a kerület egyik értékes ereklyéje. A bajnokok finom falatok és a Garamvári Szőlőbirtok zamatos nedűi mellett, jó hangulatban múlatták az időt.

forrás: a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja (Fotók: Harsányi György)