2014.10.08.

Tokió bajnokaival elindult a jubileumi emléktúra a '64-es játékok helyszínére...

1.rész

A MOB székháza előtt gyülekeztek szerdán reggel nyolckor, majd különbusszal Ferihegyre mentek, Frankfurton keresztül pedig Tokió felé vették az irányt a '64-es olimpia 50. évfordulója alkalmából szervezett emléktúra magyar delegációjának tagjai.

(A képen felső sorban, balról Szentmihályi Antal, Komora Imre, Palotai Károly, Gelei József labdarúgók és Hesz Mihály kajakozó, középen Bodnár András vízilabdázó, Ihász Kálmán labdarúgó, Kulcsár Gergely atléta, Kausz István párbajtőröző, Sákovicsné Dömölky Lidia vívó, elöl Kárpáti György vízilabdázó, Antal Márta atléta, Rejtő Ildikó és Juhász Katalin vívó.)

Szabó Bence főtitkár és dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató egy nappal korábban elindult, hogy előkészítsék a helyszínen a csütörtöki érkezést.

A japán császár meghívására külön utazik Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és felesége, Makray Katalin, aki ezüstérmet nyert az első ázsiai ötkarikás játékokon.

A csapattal tart az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, dr. Nébald György vívó, az ökölvívó Kovács István elnökségi tag és Gyulay Zsolt kajakos is.

A küldöttség Tokióban az 50 éves évforduló ünnepi eseményein vesz részt, majd a félszáz év alatt sokat változott várossal és annak környékével ismerkedik újra.

A magyar nagykövet is fogadja a társaságot, mely meglátogatja a Zeneművészeti Akadémiát, ahol Kodály Zoltán módszerével oktatják az ifjú zenészeket, zenepedagógusokat.

Összesen 27-en élnek az akkori érmesek közül, most 15-en tudják vállalni a nagy utat.

Az utazó csapat tagjai, aranyérmesek: Ihász Kálmán, Komora Imre, Szentmihályi Antal, Palotai Károly, Gelei József labdarúgó, dr. Kausz István, a női párbajtőrcsapat - Rejtő Ildikó, Juhász Katalin, Sákovicsné Dömölky Lidia - valamint dr. Kárpáti György és dr. Bodnár András vízilabdázó.

Ezüstérmesek: Hesz Mihály kajakos - aki Németországban él, azért jött haza, hogy a csapattal utazhasson -, Kulcsár Gergely gerelyhajító atléta - tokiói zászlóvívő - és a szintén gerelyhajító Antal Márta.

Negyedik helyezett: Törő András kenus, aki külföldön él, Tokióban csatlakozik a csapathoz.

Ötödik helyezett: dr. Kamuti Jenő tőrvívó (egyéni), más irányból utazik a csapat után.

A repülőtéri transzferben a MOB arany fokozatú támogatója, a HOMM Kft. állt rendelkezésre.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

forrás: MOB

2014.10.09.

Hosszú utazást követően, magyar idő szerint a csütörtök reggeli órákban megérkezett Tokióba a '64-es játékok 50. évfordulójára szervezett emléktúra magyar küldöttsége.

A tíz és fél órás Frankfurt-Tokió repülőutat a küldöttség idősebb tagjai is remekül bírták, olyannyira, hogy a megérkezést követően rögvest az Olimpiai Múzeum felé vették az irányt, amelyet az egykori birkózócsarnokban rendeztek be.

Szabó Bence helyszíni köszöntőjében elmondta: „A MOB kiemelt feladatának tekinti, hogy ne csak a jelen és a jövő csillagait, hanem a múlt kiemelkedő eredményeket elért sportolóit is megbecsülje.”

A MOB főtitkára hozzátette, az ötven évvel ezelőtti generációra valamennyien büszkék lehetünk, a japán fővárosban megnyert tíz arany, összesen huszonkét érem, illetve a mögöttük lévő teljesítmény a következő nemzedékek számára is példamutató.

Noha több tucatnyi külföldi delegáció utazik/utazott el Tokióba, a magyar a legnépesebb – vélhetően ennek tudható be, hogy a japán szervezők megkülönböztetetten kezelik a mieinket.

Ez abban is megnyilvánul, hogy a helyiek külön programot szerveznek a magyar küldöttségnek szombaton, végigvezetve azt az egykori versenyhelyszíneken.

A programokon Schmitt Pál is részt vesz a japán kormány meghívásából. A MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja felkérést kapott arra, hogy több japán egyetemen előadást tartson a napokban.

Az utazó dobogósok:

Aranyérmesek: Ihász Kálmán, Komora Imre, Szentmihályi Antal, Palotai Károly, Gelei József labdarúgó, dr. Kausz István, a női tőrcsapat - Rejtő Ildikó, Juhász Katalin, Sákovicsné Dömölky Lidia - valamint dr. Kárpáti György és dr. Bodnár András vízilabdázó.

Ezüstérmesek: Makray Katalin tornász, Hesz Mihály kajakos, Kulcsár Gergely gerelyhajító atléta - tokiói zászlóvivő - és a szintén gerelyhajító Antal Márta.

A Japán Kormány meghívására Schmitt Pál is megérkezett Tokióba feleségével, a '64-ben ezüstérmes Makray Katalin tornásszal.

forrás: MOB

2014.10.10.

Naruhito japán koronaherceg fogadta Tokióban a magyar küldöttséget pénteken, pontosan ötven évvel az 1964-es nyári olimpia nyitóünnepségét követően.

 

A koronaherceg mellett Abe Sinzo japán miniszterelnök, Takeda Cunekazu, a Japán Olimpiai Bizottság elnöke és Mori Josiro, a 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke is részt vett, illetve beszédet mondott az eseményen.

A miniszterelnök köszöntőjében hangsúlyozta: „A II. világháborúban elszenvedett megrázó vereség után idő kellett ahhoz, hogy Japán magához térjen, de az olimpiával új időszámítás kezdődött.”

„A játékokon tapasztalt összefogás is rámutatott: ha együtt, egymásért dolgozunk, újjá tudjuk építeni ezt a nagyszerű országot; és mint ahogy a japán emberek közös sikere volt a ’64-es olimpia, úgy az lesz a 2020-as is.”

Mori Josirónak semmi kétsége afelől, hogy meg tudják ismételni az elődök sikerét.

„Az ötven évvel ezelőtti játékok kellemes emlékeket hagytak mindenkiben szerte a világon, az akkori kiváló rendezés is szerepet játszott abban, hogy hat év múlva újra Tokióban mérik össze tudásukat a világ legjobb sportolói.”

„Bár az Olimpiai Stadiont teljes egészében újjáépítjük, a ’64-es fáklyát beépítjük az új arénába, ezzel is tisztelegve a dicső múlt előtt” – húzta alá Tokió 2020 szervezőbizottságának első embere.

A fogadáson – melyre Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, valamint dr. Aján Tamás, a NOB tiszteletbeli tagja szintén meghívást kapott – számos ’64-es hős feltűnt a világ valamennyi szegletéből. A mieink közül Kárpáti Györgyöt övezte a legnagyobb érdeklődés, korábbi riválisai kitörő ovációval fogadták olimpiai bajnok vízilabdázónkat.

A magyar küldöttség tagjai szombaton sem pihennek, a japán szervezők ugyanis körbevezetik őket az ötven évvel ezelőtti versenyhelyszíneken.

További képekhez és folytatáshoz katt ide...

forrás: MOB


 

forrás: telesport

 

forrás: mob.hu