Google bookmark

A sporttörténeti jelentőségű javaslat, az 1992-es olimpia évének végén, a MOB tisztújító közgyűlésén hangzott el.

Az örökifjú "Butykó mester", azaz Lemhényi Dezső indítványozta, hogy jöjjön létre az Olimpiai Bajnokok Klubja.

A kedvező fogadtatás nyomán, dr. Móna István öttusázó olimpiai bajnok, jogi közreműködésének köszönhetően elkészült az alapszabály, és 1993 szeptemberében megalakult a világszerte csaknem egyedülálló klub.

Schmitt Pált és Kárpáti Rudolfot- tiszteletbeli, az ötletgazda Lemhényi Dezsőt pedig tényleges elnökké választották.

A klub érdekvédelmet, jogi tanácsadást, egészségügyi ellátást, állandó és népszerű programokat ígért, de legfontosabb feladataként a bajnokok szociális helyzetének javítását tűzte célul, hiszen a felmérések szerint az idős olimpiai bajnokok átlagos nyugdíja a létminimum közelében, illetve az alatt mozgott. Lemhényi Dezső kis lépésekkel határozott előrehaladást ígért.


Balczó András, Lemhényi Dezső és Schmitt Pál

A MOB hagyományos karácsonyi összejövetelein egyre vastagabbak lettek a borítékok. Több sportembert láttak el jogi tanácsokkal. A sportkórház mellett a Központi Honvéd Kórház és a MÁV Kórház is megkülönböztetett figyelemmel gondozta az egykori bajnokokat, akik változatlanul élvezhették a Hélia Szálló uszodájának vendégszeretetét, illetve a Hunguest üdülőiben regenerálódhattak.

Az első rendkívül kedvező változást a Mező Közalapítvány létrehozása jelentette 1996 végén, száz milliós törzstőkével.

A kuratórium elnöki tisztével ugyancsak Lemhényi Dezsőt bízták meg, aki Tóthné Juhász Katalin, Gábor Tamás, Hidegkuti Nándor, Mizsér Attila, Németh Ferenc és Zsivótzky Gyula olimpiai bajnokok közreműködésével az idősebb sportolók valóságos mentőangyala lett.

A kuratórium az első évben 1997-ben mintegy 15 milliót osztott ki. Normatív alapon, a nyugdíjas olimpiai aranyérmeseket támogatták, özvegyeket, olimpiai bajnokok edzőit segítették és rendkívüli segélyeket szavaztak meg a rászorulóknak, a sajnálatosan elhunyt bajnokok temetési költségeihez járultak hozzá.

Tiszteletbeli elnök: Schmitt Pál
Elnök: Dömötör Zoltán
Alelnök: Fábián László
Az elnökség tagjai: Ihász Kálmán
Konrád János
Nébald György
Németh Angéla
Polyák Imre
Szabó József
Varga János
Megbizott titkár: Vad Dezsõ

 

2008.05.21. MOB

Változás a MOB tagságban: Ihász Kálmánt delegálták a bajnokok (2007.11.05)

Az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöksége legutóbbi ülésén kegyelettel emlékeztek a nemrég elhunyt Zsivótzky Gyula bajnok társukra, a Nemzet Sportolójára.
A  megbeszélés során a valamennyiük nagy bánatára, fájdalmára eltávozott kiváló sportoló helyére az aranyérmesek Ihász Kálmánt, az 1964-ben Tokióban olimpiai bajnokságot nyert labdarúgó-válogatott játékosát delegálták a MOB tagjai sorába.
Dömötör Zoltán, a klub elnöke az elmúlt időszak több eseményére is visszapillantott. Így emlékezett a dunai hajókirándulásra, amelyet a Mező Ferenc Közalapítvánnyal közösen szerveztek, a huszonhét olimpiai bajnok részvételével rendezett három napos egri, debreceni, hortobágyi utazásra, a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlési termében tett látogatásra, amely Tarlós István meghívása alapján jött létre, s Gyarmati Dezső születésnapi köszöntésére.
Elhatározták, hogy a következő klubnapra, november 12-én, 17.30 órakor kerül sor, a Széchenyi Gyógyfürdő rendezvénytermében. A vendég ezúttal Payer András a könnyűzene kiváló képviselője lesz. A nyugdíjas érmes olimpikonok hagyományos találkozóját pedig a MOB a tervek szerint december 9-én rendezi meg.
Dömötör Zoltán köszönettel emlékezett arra, hogy a Belváros-Lipótváros Önkormányzata, valmaint az ESMA jogutódja, támogatásban részesítette a klubot. Folytatódik a bajnokok színházi látogatásának sorozata is, amelyet Németh Angéla szervez rendkívüli gonddal és körültekintéssel.

forrás: http://www.mob.hu