Google bookmark

Centenáriumi Gála

Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitja meg a Vasas Centenáriumi Gálát március 16-án, a klub alapításának 100. születésnapján, melyen együtt ünnepel a Vasas-család.

A 900 fős gálán - amelyen sportlegendák, világválogatottak, magyar bajnokok mellett számos más illusztris személy is résztvesz -, Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke házigazdaként üdvözli a meghívottakat, a színpadon pedig segítségére lesz Gundel Takács Gábor műsorvezető. Két díszvendég, Kövér László, az Országgyűlés elnöke; valamint dr. Tóth József, Angyalföld polgármestere ünnepi köszöntő beszéde nyitja a rendezvényt.

A Magyar Olimpiai Bizottság is tiszteleg a magyar sporttörténelem elválaszthatatlan részét képező klub eredményei előtt. Borkai Zsolt, elnök MOB Érdemérem kitüntetést adományoz az ország egyik legtöbb szakosztályával rendelkező, családcentrikus sportklubjának.

A 100. évforduló alkalmából a Magyar Posta március 16-án, a Centenáriumi Gála helyszínén hozza forgalomba azt a bélyeget, amely erre az alkalomra készült; valamint díszleveleket nyújt át a rendezvény díszvendégeinek.

Az elmúlt évszázad megszámlálhatatlan diadalt hozott a Vasas számára. Ennek méltó felidézéseként gőzerővel zajlott a relikviák gyűjtése, így egyedi ereklyékből szervezett kiállítás nyílik a gálával egy időben. Olyan tárgyakat mutatnak be a Vasas történelemből, amelyeket eddig csak kevesen ismerhetnek, mint például Papp László olimpiai aranyérmet „ütő” bokszkesztyűje és érme; Németh Miklós világcsúcsot „hajító” gerelye; Markovits Kálmán mindkét vízilabda olimpiai aranyérme; Körmöczy Zsuzsa Roland Garros és Taróczy Balázs wimbledoni tenisz serlege. A teljes kiállítási anyagot a nagyközönség március 17-én és 18-án tekintheti meg ingyenesen a Vasas Folyondár utcai sportlétesítményében.

A 100. évforduló méltó ünnepléseként Markovits László ügyvezető elnök felkérésére Dobor Dezső 100 perces dokumentumfilmet készített az egyesület múltjáról, jelenéről. A rendező elsősorban a ma is működő szakosztályokat állítja a középpontba, közben egy percre sem megfeledkezve a dicső múltról. A régi nagy eredmények megidézésében óriási szerepet kapnak – a visszaemlékezések mellett – az archív képkockák is. A filmet a Sport2 március 16-án, 20:00 órakor sugározza.

A jubileumra továbbá készült három könyv, három különböző aspektusból. Az egyikben Fügedy Péter, a klub történetírója és életmű díjasa, részletes statisztikai kimutatásokkal veszi számba a Vasas eredményeit; a másikban Vitray Tamás, legendás sportriporter és általa felkért tizenegy neves szerző írásain keresztül mutatja be a klub történelmét. Hegyi Iván, ismert újságíró, pedig a hat labdarúgó bajnoki aranyérem és a négy kupagyőzelem történetét meséli el.

A gálát a Vasas-torta zárja, de az ünneplés folytatódik. Az egész éves centenáriumi rendezvénysorozat keretén belül a szakosztályok pálya névadók és emlékversenyek formájában; a klub vezetősége családi nappal emlékezik meg az évfordulóról.

forrás: Vasas SC weboldala