Tokió 50 éves jubileumára készülnek olimpikonjaink

Az immár nemzetközivé szélesedett magyar kezdeményezés a jelek szerint folytatódik. Lemhényi Dezső az Olimpiai bajnokok Klubja alapító elnöke annak idején a Mező Ferenc Sportközalapítvány létrehozása után jelentkezett javaslatával, miszerint a nyári olimpiai játékok fél évszázados jubileumát az egykori sikeres résztvevők a helyszínen, az olimpia városában ünnepeljék. Javaslatát tettek követték és 1998-ban, az egykori magyar érmesek útra is keltek Londonba. Még egyedül voltak, felkeresték a színhelyeket, emléktáblát helyeztek el az olimpiai falu bejáratánál.      

Négy évvel később Helsinkiben már az angol versenyzők  is részt vettek a megismételt ünnepélyes megnyitón. Jacques Rogge, a NOB új elnöke köszöntötte az olimpikonokat, köztük a sikeres magyar úszónőket és az elsőséget visszahódító pólósokat  

Melbournebe már 38 ország küldte el az 56-os csapataik képviselőit, majd 2010-ben a római, ismét ünnepélyes külsőségek között lebonyolított bensőséges  emlékezés következett.  A magyar kezdeményezésre kezdett jubileum a NOB hivatalos eseményei között is helyet kapott.

Ebben az esztendőben Tokióban  találkoznak az egykori sikeres olimpikonok. Amint a vízilabdás aranyérmes Bodnár András a közalapítvány munkáját folytató Mező Bizottság vezetője elmondta a Japán Olimpiai bizottságtól már megérkezett az értesítés, csak az időpont meghatározását ígérték későbbre.

Így kezdhetünk készülődni újságolta az utazást ismét szervező Nagy József, a bizottság titkára, és sorolta is  a magyar érdekeltek névsorát.

A XVIII. Nyári olimpiai Játékokat 1964 október 10 és 24 között  Tokióban rendezték. A magyar csapat 182 versenyzője kiválóan szerepelt, 10 első 7 második és 5 harmadik helyezéssel az éremtáblázat hatodik helyén végzett.

A sikeres versenyzők közül 29 érmes  még közöttünk van.

Bajnokok,
egyéni (4): Hammerl László (sportlövő), Pézsa Tibor (kardvívó), Török Ferenc (öttusa), Rejtő Ildikó (tőrvívö)
csapat:
labdarugók(6): Gelei József, Ihász Kálmán, Komora Imre, Novák Dezső, Palotai Károly, Szentmihályi Antal
párbajtőrvívók (3): Bárány Árpád, Kausz István, Kulcsár Győző 
női tőrvívók: (3): Juhász Katalin, Marosi Paula, Sákovicsné,Dömölky Lidia 
vízilabdázók(6): Ambrus Miklós, Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Kárpáti György, Konrád János

Ezüstérmesek (5): Földi Imre (súlyemelő), Hesz Mihály (kajakos), Kulcsár Gergely (atléta), Schmittné Makrai Katalin (torna), Antal Márta (atléta)

Bronzérmesek (2):  Ducza Anikó (torna), dr. Török Ottó (öttusázó)

Néhány érmes (3-5) csak alapos orvosi vizsgálat engedélyével vehetne részt a tervezett utazáson kb. 24 versenyzőre lehet számítani.

(A képen az olimpiai megnyító előtt a magyar csapat)

Az olimpikon társaiért önzetlenül és fáradhatatlanul tevékenykedő örökifjú Butykó mester, azaz Lemhényi Dezső – az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnöke, aki kezdetben a Mező közalapítványt is irányította – idestova három évtizede jelentkezett újabb kezdeményezéssel.

Azt javasolta, hogy a magyar olimpiai érmesek a helyszínen, a versenyek egykori városában ünnepeljék az olimpiai játékok fél évszázados jubileumát. Azután a tettek mezejére léptek és a '48-as olimpiára 1998-ban már Londonban emlékeztek, jártak például az olimpiai falunak helyet adó hendoni kollégiumban.

Négy évvel később, 2002-ben Helsinkiben már Jacques Rogge, a NOB akkori elnöke köszöntötte a csaknem kéttucatnyi magyar érmest, Megismételték a megnyitó ünnepséget, s a brit olimpikonok mellett más országok korábbi versenyzői is együtt ünnepeltek a magyarokkal.

A NOB patronálásával már nemzetközi rangot kapott a 2006-ban megtartott melbourne-i jubileum. Negyven ország egykori olimpikonjai emlékeztek a nagy versenyekre. Rómában az olaszok is kitettek magukért: az egykori résztvevők 2010-ben a valaha százezer nézőt befogadó Olimpiai Stadionban (Stadio Olimpico), az uszodában, a kiváló építész Luigi Nervi tervezte pazar csarnokokban idézhették meg a múltat.

A '64-es tokiói olimpiai érmesei pedig már most az októberi emléktúrára készülnek.

A magyar csapat kiváló szereplésének köszönhetően, tíz arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet szerezve a hetedik helyen végzett az éremtáblázaton.

A még életben lévő, s az utazásra jogosult dobogósok huszonnyolcan vannak.

Az előkészületek jól haladnak. A kiutazók névsora még nem végleges, a részvételre jogosult érmeseknek ugyanis orvosi vizsgálaton kell átesniük.

”Idős emberekről van szó, akiknek a megszakítás nélküli 14, illetve 16 órás légi út, valamint az időzóna-változás igénybe veszi a szervezetüket. Ezért alapos kardiológiai és teljes belgyógyászati vizsgálatot végzünk el. Lehetnek olyanok, akik számára egészségügyi okokból nem ajánljuk az utazást – magyarázta a csapatot Melbourne és Róma után ismét elkísérő Dr. Sidó Zoltán főorvos, majd hozzátette:

„Ez természetesen egészségügyi okokból tett ajánlás, ettől függetlenül saját felelősségére bárki utazhat."

Meghívást kapott továbbá Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és szeretne a csapathoz csatlakozni Hámori Jenő, a melbourne-i győztes kardcsapat tagja, aki Tokióban már amerikai színekben lépett pástra – Bodnár András, a Mező Bizottság vezetője és Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke egyaránt támogatja kérését.

Az utazást technikailag szervező TENSI, a MOB arany fokozatú támogatója már gondos programot állított össze. Ezek szerint október 8-án indul a küldöttség és 15-én érkezik vissza.

Az egykori létesítményeknek már csak a romjait tekinthetik meg. Ihász Kálmánék bánatára a labdarúgó-stadiont most kezdték bontani, ahol Bene Ferenc, a bajnokcsapat fiatal csillaga tizenkét góllal lett gólkirály.  Elmennek a Tokiói Olimpiai Múzeumba, ellátogatnak az Odaiba negyedbe, a 2020-as leendő olimpia központjába. Részt vesznek az október 13-án rendezendő Nemzetközi Sportnapon, amit a '64-es olimpia ötvenéves jubileumának emlékére rendeznek. Emellett fogadja a csapatot a magyar nagykövetség.

Újdonságot jelenthet, az olimpiai szolidaritást erősítheti, hogy a hazaérkezés után október végén az Olimpiai Bajnokok Klubja monstre találkozót szervez, amelyre az emlékutazáson részt vett érmesek mellett valamennyi, még életben lévő tokiói magyar indulót meghívnak.

(Vad Dezső)

színes szélesvásznú film 1964-ből: video, klikk ide..

 

 

forrás: mob.hu